П`ятниця, 19.04.2024, 22:57
К В І Т Н Е В Е
Жидачівський район Львівська область
Ви увійшли як Гость | Група "Гости"Вітаю Вас Гость | RSS
Меню сайту

Категорії розділу
с.Квітневе [19]
НГО "ДЗВІН" [21]
Зі світу по крихті [29]
МОВА САЙТУ
Форма входу
Наша кнопка
Наша кнопка для Вашого сайту:
сайт Квітневого
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
КОМЕНТАРІ
Актуальна
Погоджуюсь
Рекомендую прочитати

Можна пошукати серед відомих людей
України 
Натрапив на відомих політиків
Головна » 2010 » Червень » 26 » Історія успіху села Квітневе
13:30
Історія успіху села Квітневе
Рідне село… Дорога серцю земля батьків і прадідів, безхмарне синє небо, дзюркотливі струмочки. Нема нічого дорожчого за маленьку Батьківщину.
Вийшовши на поріг своєї хати можна побачити, як перед нами відкривається дивосвіт. Над хатою синє, високе, безкрає небо. При самій дорозі, перед селом, виблискує своєю поверхнею ставок. Усе це село Квітневе.
Село Квітневе найбільше село за чисельністю населення (480 осіб). Баковецької сільської ради, знаходиться на північних окраїнах Жидачівського району та на 45 км на південь від м. Львова, на пологих схилах горбистого пасма Росточчя Волино – Подільської височини. Виникло на торговому Волоському шляху (Львів – Рогатин).
Перша письмова згадка про цю місцевість відноситься до 1374 р. Хоча ця назва писалась чомусь Жабокряки. У1974 році село Жабокруки було перейменовано на Квітневе.
Йшли роки, різне довелося пережити жителям цього села, але ніщо не могло зламати силу волі, патріотизму, доброзичливості, працьовитості та привітності цих людей.
Село Квітневе «переступило» у 2009 рік. Цей рік був справжнім випробуванням не тільки для жителів села, але і для більшості українців. У засобах масової інформації, з уст односельчан, часто лунало оце страшне слово - криза. Все частіше можна було почути - втратили роботу, невчасно отримують заробітну плату.
Однак Квітневе не впадало у відчай, а ще раз показало свій характер. Як зазначалось, у селі немає клубу і це при тому, що ця громада є найбільшою за кількістю населення із чотирьох сіл Баковецької сільської ради, зокрема – молоді. Саме молодь і виступила ініціатором ремонту приміщення старої школи під клуб. Цю ідею згідно соціологічного опитування громади «Моя Маленька Батьківщина – її подальша доля», підтримало 98% всього населення.

У 1984 р. будучи довший час в аварійному стані повністю розвалилась будівля на той час діючого Народного Дому.


З того часу жителі не полишали мрії мати свій культурно-просвітницький осередок. Громда зібрала 21 000 грн., 4500 грн – кошти спонсорів. Всі ремонтні роботи жителі села провели безкоштовно.

За короткий час (лютий-весна 2009р) було зроблено :

- демонтаж і монтаж перекриття;

- штукатурка стін;

- електрифікація;

- встановлення дверей і пластикових вікон;

- проведено повний ремонт покрівлі одного корпусу будівлі і частковий ремонт покрівлі другого корпусу де було замінено шифер лише на одній стороні покрівлі .

- благоустрій території.

У зв’язку з тим, що за відсутності коштів не вдалося завершити роботи по перекриттю другого корпусу, це призводи ло до руйнування (затікання) приміщення сільської бібліотеки, ФАПу і майбутнього Народного Дому

На цьому відродження громади села Квітневе не припинилося. На сільському сході 18 лютого 2009 року вирішено, що 9 серпня 2009 року село Квітневе буде святкувати своє 635 річчя. Ця чудова традиція мандрує селами нашої Баковецької сільської ради. Таке святкування відбулося у с.Репехів, с.Баківці, а у серпні 2008 року у с. Трибоківці.
10 серпня 2009 р. відбулося святкування Дня села Квітневе. Святковий день розпочався богослужінням в церкві і освяченням відреставрованого Народного Дому.

Концертна програма була насиченою: громаду виступами вітали самодіяльні колективи зі Львова, Жидачева, сусіднього села Баківці. Козацькі забави і всілякі конкурси: «Краща господиня», «Кращий рибалка», «Найкраща корова, кінь…» - урізноманітнили і звеселили всіх присутніх на святі.
Ввечері перед Народним Домом через проектор громада дивилась документальний фільм «Моє село кохані Жабокруки» (автор відеоматеріалів Холевка Катерина) - на ретро - кадрах згадали про освячення місцевого храму у 1997 р. єпископом Любомиром Гузаром, паску 1997 р…..
Осінню 2009 року ініціативна група села Квітневе за сприянням Західноукраїнського ресурсного центру реалізувала проект «Рожева мрія громади». За кошти на суму 11 900 грн. у грудні місяці вдалося перекрити другий корпус Народно Дому в якому знаходяться сільська бібліотека і ФАП, облаштувати сцену залу Народного Дому.
На заваді не стали жодні труднощі, не перешкодив і 30 градусний мороз! Результатом проведення будівельно-ремонтних робіт стало відродження культурного життя сільської громади.

На передодні різдв`яних свят молодь села виявила бажання відновити інсценізацію різдвяного вертепу. Четверо молодих жінок допомагали пошити костюми.

З Різдвом односельчан вітали одразу два вертепи: молодша вікова категорія (12-15 років) і старші (15-30 років). Дівчата підготували «Маланку». Так молодь ще наколядувала 4000 грн. Різдвяним подарунко Жидачівської районної адміністрації с. Квітневе стало відкриття офіційної одиниці директора Народного Дому.
Рожева мрія збулась !!!
Вдалось реалізувати і ще один задум громади, ініціативна група трансформувалась у громадську організацію «Історико-краєзнавче товариство «Дзвін», яке буде працювати на користь громади та сприяти її культурному розвитку.

Ще раз підтвердились слова Т.Г. Шевченка: «В єдності – сила народу!»

Як не може бути великого замку без малого каміння, не може бути моря без краплини води. так не можливе існування великої, міцної держави без малої Батьківщини.

У зв’язку із сьогоднішнім станом хочеться побажати державі одужання, нашим політикам єдності, а всім українцям здоров`я, щастя і достатку.

 ГАЛИНА КОЗЯР                  

Категорія: НГО "ДЗВІН" | Переглядів: 2356 | Додав: | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
Пошук
Календар
«  Червень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Випадкове ФОТО
Архів записів
Block title
   
ВАРТО ЗНАТИ
[
Як знайти людину в Україні? (8)
[
Історико – етнографічна експедиція. (4)
[
Апітуризм – інноваційний напрямок у бджільництві (3)
[
А якщо завтра в Україні війна: поради від співробітника ГРУ. (1)
[
"Для чого нам бібліотека, коли є Інтернет?" Перспектива бібліотек (1)
[
Україна замикає світовий рейтинг благодійності (1)




ДРУЖНІ САЙТИ

сайт Бистрого
 
 
kvitneve.ucoz.org