Середа, 24.04.2024, 14:34
К В І Т Н Е В Е
Жидачівський район Львівська область
Ви увійшли як Гость | Група "Гости"Вітаю Вас Гость | RSS
Меню сайту

Категорії розділу
с.Квітневе [19]
НГО "ДЗВІН" [21]
Зі світу по крихті [29]
МОВА САЙТУ
Форма входу
Наша кнопка
Наша кнопка для Вашого сайту:
сайт Квітневого
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
КОМЕНТАРІ
Актуальна
Погоджуюсь
Рекомендую прочитати

Можна пошукати серед відомих людей
України 
Натрапив на відомих політиків
Головна » 2011 » Червень » 27 » Маленька громада - великі можливості
20:21
Маленька громада - великі можливості

МІСЦЕ РЕАЛІЗАЦІЇ: с. Квітневе, Жидачівського р-ну., Львівської обл.

ІМ’Я ТА КОНТАКТИ АВТОРА: Чайка Галина, galch2@ukr.net, тел.097 905 41 70




ЯКУ ПРОБЛЕМУ ВИРІШУВАЛИ: В 2009 році в серпні мав відбутись день села в Квітневому. Концепція свята полягала не тільки в тому, щоб організувати концерт. Сільський голова розумів, що провести просто захід для самого села буде замало. Основною метою події було організувати громаду для того, щоб до самого свята зробити щось корисне для села, покращити його благоустрій. У селі Квітневе немає клубу і це при тому, що ця громада є найбільшою за кількістю населення із чотирьох сіл Баковецької сільської ради, зокрема – молоді. У 1984 р. будучи довший час в аварійному стані повністю розвалилась будівля на той час діючого Народного Дому. Це і стало ключем, який призвів до самоорганізації громади.

ОПИС: В січні-лютому 2009р. сільським головою Лалаком І. С. було ініційовано два сільських збори. На перший – прийшло дуже мало людей, проте на другий схід прийшло значно більше односельчан і в основному молодь. Було висунуто кілька ідей щодо покращення благоустрою села, це і відновлення мостів, і створення скверу в центрі села, і реставрація колишньої сільської школи під Народний Дім. Молодь підхопила ідею по відновленню Народного Дому. Саме вони і виступили ініціаторами ремонту приміщення старої школи під клуб.

Так, вчителька історії місцевої школи Галина Козяр провела серед жителів села соціологічне опитування. В анкеті жителі вказували на вибір проблем села, які найбільше турбують жителів, вибрати першочергові завдання, які потрібно було вирішувати негайно, вказати про можливість власного внеску чи то в грошовій формі чи в якісь іншій.
Ідею відновлення Народного Дому, згідно соціологічного опитування громади «Моя Маленька Батьківщина – її подальша доля», підтримало 98% всього населення. З того часу жителі не полишали мрії мати свій культурно-просвітницький осередок.

Збір коштів був покладений на сільських депутатів і проходив в кілька етапів. Кожен депутат був відповідальний за свій округ. Роз'яснювальна робота проводилась особисто з кожним жителем села «двір у двір». Кошти збирали так само. Депутати складали список людей, які добровільно пожертвували кошти на Народний Дім. Варто зазначити самосвідомість більшості жителів села. Адже, навіть пенсіонери, в яких пенсія мізерна, на клуб жертвували по 400 – 500 грн. При цьому казали: «Я вже не буду там танцювати, та вірю, що мої внуки і правнуки туди підуть!».

Звітували за витрачені кошти наступним чином. На дошці оголошень в центрі села вивішували списки з прізвищами людей і суми, які вони пожертвували. Поруч вивішували перелік будівельних матеріалів, які були придбані за зібрані кошти: їх кількість і вартість. Кожен житель села міг побачити, хто і скільки пожертвував, і на що витрачені кошти.

Ця відкритість була дуже ефективною. Адже село мале (480 жителів) і всі бачили, хто здавав гроші. Тому долучились практично всі. Ті, хто зовсім не мали можливості допомогти грошима, обов’язково допомагали іншими справами: працювали на будові, приносили будівельникам їжу…

За короткий час (лютий-весна 2009р) було зроблено:

  • демонтаж і монтаж перекриття;
  • штукатурка стін;
  • електрифікація;
  • встановлення дверей і пластикових вікон;
  • проведено повний ремонт покрівлі одного корпусу будівлі і частковий ремонт покрівлі другого корпусу де було замінено шифер лише на одній стороні покрівлі.
  • благоустрій території.

Всі будівельні роботи жителі громади провели самі. Багато допомогли і приватні підприємці Баківецької сільської ради: одні надали цемент, інші пожертвували кошти і за них купили пластикові вікна.

Громада (480 чол.) зібрала 21 000 грн., (!) 4500 грн – кошти спонсорів. Всі ремонтні роботи жителі села провели безкоштовно. Кошти підприємців склали 4500 грн. Разом 25500 грн.
Разом з Народним Домом було облаштовано і подвір’я біля нього. Зробили міст, висушили болото яке там раніше було, поставили паркан.

10 серпня 2009 р. відбулося святкування дня села Квітневе! Восени 2009 року ініціативна група села за сприянням Західноукраїнського ресурсного центру реалізувала проект «Рожева мрія громади». За кошти на суму 11 900 грн. у грудні місяці вдалося перекрити другий корпус Народно Дому, в якому знаходяться сільська бібліотека і фельдшерсько-аркушерський пункт, облаштувати сцену залу Народного Дому. На заваді не стали жодні труднощі, не перешкодив і 30 градусний мороз! Результатом проведення будівельно-ремонтних робіт стало відродження культурного життя сільської громади. Рожева мрія здійснилася!

КОМЕНТАР/ВІДГУК УЧАСНИКІВ АКЦІЇ:

Козяр Галина (директор Квітневої ЗОШ I-II ступенів, голова ГО «ІКТ «Дзвін»): "Успішний досвід громади у покращенні добробуту рідного села дав односельчанам віру у власні сили. Що в єдності і спільними зусиллями можна не чекаючи допомоги «доброго» дяді зробити багато хороших справ для себе і своїх дітей, для своєї Маленької Батьківщини. Став прикладом для інших громад. Так ініціативна група с. Квітневе: Галина Козяр і Галина Чайка відвідали с. Рогізно Жидачівського району, Львівської області, де на сході села розповіли про успіх села Квітневе. Провели анкетування серед громади с. Рогізно, виявили актуальні проблеми які турбують людей. Підказали як можна вирішити всі ці питання. На сьогоднішній день в с. Рогізно створений перший в Жидачівському районі орган самоорганізації населення (ОСН)."

Шлиян Ростислав (представник молоді. Директор Народного Дому с. Квітневе): "Душа радіє, коли дивлюсь на наш Народний Дім. Хочу подякувати всім хто долучився до цієї справи, одні допомогли грошима, інші своєю роботою, разом ми змогли підняти з руїн наш Народний Дім і втілити в життя «Рожеву мрію громади». Село ожило, Народний Дім став культурним осередком громади, знову як колись відновились концерти, вистави, літературні вечори. В перспективі хотілось, щоб біля Народного Дому постав дитячий спортивний майданчик. А в самому Народному Домі плануємо розпочати показ кінофільмів."

РЕКОМЕНДАЦІЇ:

  • З людьми в громаді треба розмовляти, потрібно запитувати громаду про те, що її турбує, що вона хотіла б покращити в своєму селі, місті…. Разом планувати, мріяти…. З людьми треба радитись. Так вони відчувають свою причетність до спільної проблеми і свою відповідальність.
  • Не потрібно чекати поки «Хтось», а не «Ти» першим почне щось робити. Треба власними діями надихати інших. І не сподіватись на швидку допомогу і віддачу. Необхідно запастись ентузіазмом і терпінням. По можливості налагоджувати добрі стосунки з місцевою і районною владою. Залучати до роботи всіх: і дорослих і малих. Так покращується і комунікація і взаєморозуміння між різними поколіннями.
  • Не можна зупинятись на досягнутому. «Куй залізо поки воно гаряче» - ця приказка досить дієва і по відношенню до громади. На хвилі успіху від першого проекту можна одразу пропонувати наступні кроки, проекти в покращенні добробуту громади. Вислів Якова Рогаліна «Открытость» + «Прозрачность» + «Отчетность» + «Проверяемость» - має відношення не тільки до благодійних фондів і громадських організацій.

Подолати недовіру громади можна тільки таким способом!

ДЖЕРЕЛО Інформаційний портал "ГУРТ"

Категорія: НГО "ДЗВІН" | Переглядів: 1337 | Додав: admin | Теги: громадська організація дзвін, квітневе, зурц, чайка галина | Рейтинг: 2.3/3
Всього коментарів: 4
avatar
1
applause applause applause
avatar
2
Мамо нас хвалять - Ви мене, а я Вас (сестра аплодуе сестрі)
avatar
4
якщо твоєму братові чи сестрі сподобалася твоя стаття, то він що не має права тобі поаплодувати...
avatar
3
Будь ласка Вашу статтю в студію, щоби ми могли оцінити ваші здібності!!!

Чи у вас мозгів хватає тільки на те, щоби чиюсь критикувати??!!!

А те, що сестра аплодує сестрі - Вам що заздрісно?

Такою жовчю плюються люди які самі в цьому житті нічого толкового не спромоглися зробити ні для себе ні для інших!
avatar
Пошук
Календар
«  Червень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Випадкове ФОТО
Архів записів
Block title
   
ВАРТО ЗНАТИ
[
Як знайти людину в Україні? (8)
[
Історико – етнографічна експедиція. (4)
[
Апітуризм – інноваційний напрямок у бджільництві (3)
[
А якщо завтра в Україні війна: поради від співробітника ГРУ. (1)
[
"Для чого нам бібліотека, коли є Інтернет?" Перспектива бібліотек (1)
[
Україна замикає світовий рейтинг благодійності (1)




ДРУЖНІ САЙТИ

сайт Бистрого
 
 
kvitneve.ucoz.org