П`ятниця, 29.03.2024, 04:52
К В І Т Н Е В Е
Жидачівський район Львівська область
Ви увійшли як Гость | Група "Гости"Вітаю Вас Гость | RSS
Меню сайту

Категорії розділу
с.Квітневе [19]
НГО "ДЗВІН" [21]
Зі світу по крихті [29]
МОВА САЙТУ
Форма входу
Наша кнопка
Наша кнопка для Вашого сайту:
сайт Квітневого
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
КОМЕНТАРІ
http://ukrdim.info
Оренда квартир подобово в Україні

Забув сказати: Оксана Франків теж не відповіла. Я її знайшов по редакціях, не цікаво журналістці.

А от і відповідь, я було думав, що він Галини Чайки, а виявилось, що від Галини Козяр. Нема часу на

Не побачили чи не знають, що відповісти?
Раніше, як я вже помітив, такої традиції не було. То

А я зрадів! От добре, які хлопці і дівчата!
Аж дивлюсь: 2012. Ну то треба реанімувати проект?

Головна » 2016 » Січень » 22 » За чи проти об’єднання і з ким
01:24
За чи проти об’єднання і з ким

Неоднозначно об’єднання з Ходоровом сприймають і в самих Грусятичах. Щоб врешті поставити всі крапки над «і» й не дати остаточно розсварити громаду, сільський голова Грусятич Олена Бурбела своїм розпорядженням ініціювала громадське обговорення.

16 січня у Народному домі с. Грусятич відбулося таке громадське обговорення. На запрошення сільського голови участь у ньому взяли міський голова Ходорова Олег Коцовський, селищний голова Нових Стрілищ Галина Козяр, керівник Офісу реформ Львівської ОДА Віталій Корецький. Також були присутні депутат Жидачівської районної ради VI, помічник народного депутата Йосиф Сенюра, сільський голова Отиневич Степан Грицило.

Першим перед громадою виступив міський голова Ходорова. Він зазначив, що таке обговорення для нього виявилось спонтанним, оскільки на попередній нараді за участю народного депутата А. Кота були домовленості про те, що розроблять графік таких зустрічей із громадами тих сільських рад, що виявили бажання об'єднатися з Ходорівською громадою.
- Я мав розмову з народним депутатом Андрієм Богдановичем Котом, на жаль, його немає, він сьогодні знаходиться у Волинській області. Тому просив, оскільки хоче зустрітися з вашою громадою, перенести цю зустріч. Без депутата, я вважаю, повного обговорення не буде, це все-таки депутат, який представляє Верховну Раду.
У залі не зовсім погоджувались із твердженням міського голови, що громадське обговорення не може відбутися без депутата. «Це об'єднання громад, до чого тут депутат?», - запитували із зали. Жіночка поцікавилася, чому так сталося, що Грусятицька громада опинилася в об’єднанні з Ходоровом, хоча за об’єднання з Новими Стрілищами підписалось начебто 80% жителів?
На це Олег Теодорович відповів, що депутати VI скликання Грусятицької сільської ради звернулися до Ходорівської міської ради про включення Грусятицької ради до територіального об’єднання з центром у Ходорові. «А що нам дасть, як ми підемо до Ходорівської громади?», - лунали запитання. Як запевнив міський голова, Ходорівська територіальна громада є самодостатньою.
- Ви тільки вдумайтеся, бюджет Ходорівської міської ради на цей рік становить 9 млн. грн! Із них 4,7 млн. — кошти, передбачені на дороги, тротуари, на ремонт житла, на екологічні програми й так далі. Ходорівська громада на сьогодні має достатньо грошей. У цьому році тільки один цукровий завод, що не працює, сплатить нам 2 млн. 300 тис. грн податку за землю, - розповів Олег Теодорович.
Згадка про цукровий завод, що не працює, викликала в залі певні скептичні настрої. «Яка заборгованість Ходорівської міської ради на 1 січня 2016 року?», - запитували далі в міського голови.
- У нас 900 тис. грн перехідних коштів, - дав відповідь Олег Коцовський.
Користуючись нагодою, жителі Грусятич не могли оминути насущної проблеми їхніх сіл — розпаювання земель. У надії на те, що Ходорівська міська рада зможе їм в цьому зарадити, й прозвучало запитання до міського голови: «А якщо ми підемо до вас, ви поможете нам розпаювати землю?»
«А Стрілища вам поможуть?», - парирував хтось із залу. Тут деякі присутні згадали й обіцянку народного депутата перед виборами, допомогти громаді в розпаюванні землі. «Вже другий рік при владі, а справа не посувається», - лунали незадоволені голоси. Сільському голові Олені Бурбелі довелось нагадати людям, з якої причини відбувається громадське обговорення, й запропонувала земельні питання винести на одну з наступних зустрічей.
Олена Михайлівна нагадала присутнім, що це громадське обговорення - нагода почути переваги обох громад як вже об'єднаної Новострілищанської, так і майбутньої Ходорівської. Закликала присутніх бути активнішими, задавати запитання, які їх хвилюють і ставити їх по суті обговорення.
Олена Бурбела запевнила, що зустріч з народним депутатом теж обов’язково відбудеться, на цій зустрічі жителі громади зможуть поставити запитання зокрема й по землі.
- Наскільки мені відомо, до Ходорівської громади виявили бажання приєднатися 12 сільських рад, чи є ще десь така ситуація, як у Грусятичах, чи, може, це через те, що маємо такого «доброго» сусіда? - запитала міського голову Ходорова депутат районної ради VI скликання, жителька Грусятич Марія Гавінська.
- Ні, такої ситуації немає. Сьогодні розхитує цю ситуація голова Новострілищанської об’єднаної територіальної громади. Вона була й в Отиневичах з В. Ревером (В. Ревер – депутат Жидачівської районної ради. - Авт.), зверталася до депутатів, щоб вони йшли до Нових Стрілищ. Це абсурд. Ніколи Отиневичі не підуть до Новострілищанської територіальної громади.
Питають мене, що буде, який устрій. До Ходорівської територіальної громади виявили бажання приєднатися 10 сільських рад і одинадцята Ходорівська міська рада. Закон говорить, що громада повинна бути самодостатньою. А щоб вона була самодостатньою, повинна мати лікарню, пожежну охорону. В Ходорові є лікарня і пожежна охорона. Хочу звернутися до голови Нових Стрілищ: ви звинувачували мене в різних речах, повірте, я вам казав і сьогодні кажу: йшли і йдіть на здоров’я. Чомусь Соколівка до вас не хотіла приєднуватися, хоча вона під боком. Але ж Коцовський в тому не винен, що Грусятичі виявили бажання йти до Ходорова. Це ж не Коцовський писав рішення Грусятицької сільської ради, а депутатський корпус писав рішення і звертався, щоб включили Грусятицьку сільську раду в об’єднану територіальну громаду. Таке ж бажання виявили й Отиневичі, Дев’ятники, Вибранівка, Жирова, Піддністряни, Бортники, Молодинче і Вербиця.
Що таке Ходорівська об'єднана громада сьогодні? В такому складі вона налічуватиме 27 тисяч населення. Вона буде найбільшою в області з новоутворених територіальних громад. Що таке 27 тисяч населення? Це 27 млн. гривень на лікарню. Ходорівська лікарня минулого року обслуговувала 14 тис. населення, тож у два рази більше фінансування на медицину. Сьогодні все робиться для того, щоб у Ходорові залишити первинну медицину, а хірургію, пологове та інші відділення ліквідувати й перевести у центральну районну лікарню. Коли ж ми об'єднаємось і буде 27 млн., в Ходорові буде все. І не будете їхати до Жидачева, повноцінне лікування отримуватимете в Ходорові. Навіть задля цього варто! З’являться гроші на ремонт доріг. Дороги, які потрібно відремонтувати: через Дев’ятники, Ходорківці, Отиневичі, Вибранівку, Бортники, Молодинче.
Моє бачення, що школа в Грусятичах має залишитись школою I-III ст., дітей із Дуліб передати сюди. В Отиневичах зробити школу I-II ст., а решту дітей довозити до Ходорова. У вас нова школа, й її треба зберегти. Я б взявся і за ваш басейн, щоб на одну територіальну громаду він працював і щоб возити сюди на оздоровлення дітей.
- Щодо медичної субвенції зрозуміло, а чи прораховували ви освітянську мережу й субвенцію на одного учня? – цікавилась М. Гавінська.
- Ще ні, але я своє бачення сказав відносно Грусятицької школи.
Старший чоловік просив зачитати рішення ради попереднього скликання щодо заяви жителів с. Ліщина про невключення їх до складу Ходорівської територіальної громади. Прояснити ситуацію Олена Бурбела попросила попереднього сільського голову Олега Гавінського.
- Про цю процедуру говоритиму вдруге, – розпочав свій виступ Олег Миколайович. - Коли було оголошено про децентралізацію та про те, що будуть об’єднуватися громади, ми згідно із законодавством організовували сходи села. Після сходу села в Грусятичах відбувся схід села в Ліщині. Я по процедурі розповідав про те, як це відбуватиметься. Свою думку висловив о. Василь (парох с. Ліщина. - Авт.), який наголосив: «Ми не об’єднуватимемось ні з ким, поки не закриють ліщинську ферму». Я ж звернувся до людей про те, що потрібно робити якийсь крок: або Нові Стрілища, або Ходорів, але люди не захотіли, й на цьому обговорення було завершено. А наступної неділі вже був «десант» із Нових Стрілищ і збір підписів. 439 підписів «за»! Я не знаю, чи у вихідний, у неділю, можна знайти 439 людей у селі? На папері пише, що це протокол зборів села, а насправді це було опитування.
На основі двох сходів села ми провели відкриту виїзну сесію в Ліщинській школі. На ній були присутні 11 депутатів із 14, 8 проголосували за Ходорів, 2 — за Нові Стрілища, один утримався. Щодо збору підписів по селі Ліщин, то ми рішення сесії і протокол опитування ліщинської громади передали в Ходорівську громаду. Всі ці підписи було додано до рішення сесії. Весь пакет документів направили в Офіс реформ.
А чому не може Ліщин йти до Нових Стрілищ, а Грусятичі до Ходорова? Це було б дуже вірне рішення. Але закон не дозволяє ділити сільську раду як адміністративну одиницю, - резюмував Олег Гавінський.
- На жаль, законодавчо не передбачено розділення сільської ради, - почав свій виступ керівник Офісу реформ Львівської ОДА Віталій Корецький. - Що стосується настроїв з приводу приєднання до Новострілищанської громади, я вам скажу, що закон не передбачає такої процедури, вірніше, немає такого механізму. Навіть якщо ваша сесія прийме таке рішення, то воно не матиме законної сили. Направду не бачу які у вас упередження до того, щоб піти в Ходорівську громаду? Я єдине що чув, адже багато їжджу по області, - люди бояться, що міська рада буде «деребанити» землю в селах. Це повний абсурд, я вважаю, що Ходорівська громада має шанс бути взірцем для всієї України, тому що депутати Ходорова будуть в меншості від сільських територій. Тому ви, навпаки, будете у виграшному становищі, ви будете відстоювати свої території, диктувати свою думку для всієї громади. Що ж до ваших сусідів Нових Стрілищ, я повторюю, що це громада, яка однією з перших виявила своє бажання йти на вибори в якості об’єднаної територіальної громади. Я Галину Іванівну буду завжди підтримувати й допомагати. Але в цьому випадку, якщо б все було гладко в Новострілищанській громаді, то який сенс було б приєднувати сусідні території? Тому я вважаю, що депутати VI скликання Грусятицької громади виявили державницьку позицію і правильно вирішили приєднатися до Ходорівської громади. Тому що так побудоване наше суспільство, що ми усі їдемо в місто, ми їдемо туди отримувати весь спектр послуг. У Ходорові ця інфраструктура вже готова, не треба шукати інвестора, не треба шукати гранти, не треба звертатися до Фонду регіонального розвитку, щоб нам побудували пожежну охорону, лікарню, а, на жаль, Новим Стрілищам цей шлях ще треба пройти. Ми будемо їм допомагати, ніхто їх напризволяще не кине, ніхто їх не робитиме банкрутом, ми будемо допомагати як Офіс реформ, бо ми відповідальні за те, аби ця реформа відбулася у повному обсязі і щоб у нас не було «білих ворон».
Ми, звичайно, не економісти, але давайте порівняємо планові цифри, які подавала Жидачівська РДА в Офіс реформ для розрахунку спроможності. Для прикладу, станом на 2015 рік у Нових Стрілищах дохідна частина бюджету мала сформуватись на рівні 2 млн. гривень, а базова дотація мала складати 1 млн. 200 тис грн, тобто держава мала дофінансувати більше ніж 50% від власних доходів. Ми, виходить, дотаційну сільську раду беремо й далі її залишаємо такою ж. Тепер що стосується Ходорова. Розрахунково дохід складає 21 млн. грн, базова дотація - 8 млн. грн, тобто те, що держава буде дофінансовувати, становить менше ніж 30%.
Коли я чую про те, що давайте будемо рішення сільської ради приймати про вихід із Ходорівської громади, а приєднуватимемось до Нових Стрілищ, хочу задати цим людям єдине запитання: «Чи буде законним таке рішення?» Тому що закон України не передбачає такої дії. Ваша сільська рада вже прийняла рішення про об'єднання з Ходорівською громадою. Якщо це незаконне рішення, подавайте в суд. Чому за півроку цього не зробили?
Ви знаєте, що і Офіс реформ, і дуже багато представників депутатського корпусу були проти того, щоб Новострілищанська об'єднана громада йшла на вибори, але завдяки лобіюванню деяких політичних сил цей формат відбувся, на жаль. Але я вам кажу, що ми Нові Стрілища не будемо кидати, допомагатимемо їм. Галина Іванівна дуже часто буває в Офісі реформ, і, відповідно, ми звертаємось в обласну раду, до міжнародних інвесторів, щоб якимось чином намагатися допомогти цій громаді, - резюмував керівник Офісу реформ.
Після заслуханих думок хтось із присутніх у залі запропонував провести сигнальне голосування, щоб визначити, куди більше тяжіє громада. На це керівник Офісу реформ зауважив, що в Грусятичах зареєстровано більше 900 осіб, а в залі присутні близько ста, тож менш ніж десята частина не може презентувати думку всієї громади.
Фраза Віталія Корецького про те, що створення Новострілищанської громади лобіювали, викликала зустрічну цікавість: «Хто лобіює створення Ходорівської громади?» Керівник Офісу реформ відповів, що Ходорівська громада створена відповідно до перспективного плану й погоджена на рівні обласної державної адміністрації, Кабінету Міністрів.
- Дуже важко мені як жінці виступати проти таких мужчин, - взяла слово селищний голова Нових Стрілищ Галина Козяр. - Хоч мене називають і десантом, і локомотивом, і танком, і бозна ким, хочу, щоб ви все ж зрозуміли, що подібні зустрічі - це можливість почути різні думки. Ніхто створення Новострілищанської громади не лобіював — це добровільне об’єднання, і якщо нам закон дає таку можливість, то ми маємо цим законом скористатися. Що ж стосується показників спроможності. Рахуємо гроші й плануємо, що ми можемо зробити на своїй території і чи можемо дати собі раду. В мене запитання до Олега Теодоровича: у вас у громаді 27 тис. жителів, дохідна частина 29 млн. грн. Якщо ми говоримо про чисельність Нових Стрілищ, то це 2716 жителів й наш бюджет, який сьогодні на експертизі в Міністерстві фінансів, - 8 млн. 850 тис. грн і залишок минулого року - 880 тис грн. Це лише три ради. Ми не закриваємо жодної школи, ми не закриваємо жодного ФАПу, ми можемо дати собі раду. То хіба ми не є фінансово спроможними? Щодо пожежної чи лікарні, то є закон про співробітництво громад. Якщо Олег Теодорович буде головою об’єднаної громади й захоче співпрацювати з громадою Нових Стрілищ, то ми відповідно до договору, акту виконаних робіт зможемо скористатися послугами пожежної. І їм у бюджет надійшло, й у нас робота виконана. Для чого нам утримувати пожежну? Щодо лікарні. Передбачається, що в об’єднаних громадах залишаться амбулаторії, а спеціалізовані лікарні будуть у шести районах. Ми вже порахували свій бюджет і на Ходорівську лікарню перерахуємо 1 млн. 54 тис. грн.
- Ці кошти ви перераховуєте в Жидачівську лікарню й будете возити людей через Ходорів до Жидачева, - зауважив Олег Коцовський.
- Первинну медицину фінансуємо ми, а на вторинну перераховуємо субвенцію районному бюджету, а районний бюджет розподілятиме на Ходорівську лікарню. Лікуються люди - ми платимо за їхнє лікування. Скільки шкіл є на території вашої громади, Олег Теодорович? Чи ви можете пообіцяти людям, що ви жодної школи не закриєте? Не можете.
Ми об’єдналися, порахували свій бюджет. Ми є спроможні. Чи буде цікаво Грусятичам до нас приєднатися - вирішувати громаді. Закон «Про добровільне об'єднання громад» поки що дає таку можливість.
Наша громада є однією із переможців конкурсу щодо відкриття ЦНАПу. В міру спроможності ми будемо нашу територію розвивати. Моє завдання, як голови, цю громаду не залишити.
Чому я виступала з ініціативою, щоб Нові Стрілища були громадою, чому вважала ініціативу таких рад як Баківці, Грусятичі приєднуватися до Нових Стрілищ? Якщо говорити навіть про вибори, то хто брав у них участь, той знає, як відбувається поділ округів, звідки береться 14 чи 16 депутатів. А це все дуже просто від загальної кількість виборців на території. Тоді запитання: яким буде представництво депутатів від Ходорова та від сільської території? Також поцікавтесь, чи є небезпека в тому, щоб віддати свій ресурс, свої кошти у велике місто й чи ваш депутат зможе пролобіювати інтереси вашої громади? Тому коли в Нових Стрілищах кількість жителів 1100, Грусятичах, Баківцях 1200, – це більш-менш рівноцінна територія. Не маю нічого проти Ходорова: місту потрібно розвиватися, але якщо ми маємо можливість розвивати свою територію, не дати її занапастити, то ми скористаємось своїм правом, - зазначила селищний голова.
На ремарку про те, що Новострілищанська громада не має лікарні, тому не може фінансувати вторинної медицини й через це район забирає в громади мільйон гривень, а на утримання ФАПів та амбулаторії залишається лише 600 тис. грн, селищний голова відповіла:
- Район не забирає, громада надає субвенцію. Ми можемо її давати в Ходорівську лікарню чи на Бібрську. Бюджет районний і бюджет об’єднаної громади – це рівноцінні бюджети, й нам районна рада може рекомендувати, а не вказувати, що робити з грошима. Із своїх доходів ми дофінансовуємо первинну медицину. Нам вистачає і на бензин, вистачає і на медичні препарати і на оплату праці всіх працівників. Нам вистачає на фінансування всіх шкіл, вистачає грошей на харчування учнів (якого немає в жодній школі району), вистачає на те, щоб дати премію вчителям та виплатити допомогу на оздоровлення. Вистачає і за рахунок власних надходжень. А для того, щоб знати ці надходження, ми офіційно звернулися в податкову. Після цього, як порахували свої надходження, формували бюджет, - зазначила Галина Козяр.
Присутні у залі цікавились, з яких надходжень житиме Новострілищанська громада. Як повідомила бухгалтер ради, а віднедавна заступник з гуманітарних питань Любов Андрійчук, в основному дохід формує сплата за оренду землі та податок з доходу фізичних осіб.
Коли присутні у залі вислухали виступи й емоції трохи вгамувались, перейшли до не менш важливого питання: а чи існує механізм виходу громади з об’єднання? Тут думки розділилися, представник Офісу реформ запевняв, що механізму такого не існує, натомість представник ГО «Центр громадської адвокатури», яка надає в рамках проекту від Фонду Східна Європа юридичну підтримку трьом об’єднаним громадам у Львівській області, зокрема й Новострілищанській, Богдан Зелений висловив іншу позицію. Тож де істина? Сподіваємось, фахівці в цій галузі скоро нададуть таке роз’яснення. Що ж до того, чи громадське обговорення якось вплине на рішення Грусятицької сільської ради вже VII скликання, стане зрозуміло 20 січня. На цей день заплановано засідання сесії сільської ради.
Оксана ФРАНКІВ.

Категорія: с.Квітневе | Переглядів: 839 | Додав: admin | Теги: андрій кіт, Галина Козяр, Грусятичі, новострілищанська обєднана громада | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Пошук
Календар
«  Січень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Випадкове ФОТО
Архів записів
Block title
   
ВАРТО ЗНАТИ
[
Як знайти людину в Україні? (7)
[
Історико – етнографічна експедиція. (4)
[
Апітуризм – інноваційний напрямок у бджільництві (3)
[
"Діти - квіти доглянемо разом" (1)
[
СКАТЕРТЬЮ ДОРОГА Советская Социалистическая Святая Русь (1)
[
Продам Батьківщину. Без посередників (1)




ДРУЖНІ САЙТИ

сайт Бистрого
 
 
kvitneve.ucoz.org