Вівторок, 23.04.2024, 18:22
К В І Т Н Е В Е
Жидачівський район Львівська область
Ви увійшли як Гость | Група "Гости"Вітаю Вас Гость | RSS
Меню сайту

Категорії розділу
с.Квітневе [19]
НГО "ДЗВІН" [21]
Зі світу по крихті [29]
МОВА САЙТУ
Форма входу
Наша кнопка
Наша кнопка для Вашого сайту:
сайт Квітневого
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
КОМЕНТАРІ
Актуальна
Погоджуюсь
Рекомендую прочитати

Можна пошукати серед відомих людей
України 
Натрапив на відомих політиків
Головна » 2012 » Грудень » 9 » Ігор Лалак: «Один в полі не воїн, там, де потрібні спільні зусилля»
15:15
Ігор Лалак: «Один в полі не воїн, там, де потрібні спільні зусилля»
 
День місцевого самоврядування – це свято не стільки голів сільських, селищних, міських рад, депутатів усіх рівнів, це свято насамперед територіальних громад. Адже саме громада є першоджерелом, адже вона у першу чергу довіряє своїм обранцям та наділяє шляхом обрання голів місцевого самоврядування та депутатів певними повноваженнями, важелями впливу. Питання в тому, як добре обрані представники громади ними користаються і чи достатньо передбачено законом таких повноважень.

Про те, з якими проблемами стикаються та як їх вирішують голови місцевих рад, ми говорили із головою Асоціації місцевих рад «Ради Жидачівщини», сільським головою с. Баківців Ігорем Лалаком.
 

- Асоціація в районі функціонує давно, та ось вже півтора року очолюєте її ви. Розкажіть, які пріоритети сьогодні стоять перед Асоціацією та яким чином ось таке добровільне об’єднання голів місцевого самоврядування допомагає у взаєминах із владою?

- Хочу зазначити, що громадське об’єднання згуртовує всі сільські, селищні ради в першу чергу для вирішення наболілих питань, але воно також дає можливість співпрацювати, обмінюватись досвідом. Дуже добре, що голови місцевого самоврядування користаються своїм законним правом згуртовуватися і захищати інтереси своїх рад.

Що ж до роботи самої Асоціації, то на засіданні правління ми вирішили дещо змінити статут та назву самої організації, вона буде називатись ГО «Асоціація місцевих рад Жидачівського району». Вже завершуються організаційно-правові моменти її діяльності.

Роботою правління, що обиралось колективно на засіданні Асоціації, задоволений. До складу правління входять голови місцевих рад, які представляють громади з різних теренів району. Сюди входять сільські голови с. Грусятич Олег Гавінський, с. Жирова Микола Нагірняк, с. Зарічного Степан Федан, с. Володимирців Володимир Ємець, секретар Асоціації - сільський голова с. Млиниськ Галина Юхман, заступник голови Асоціації - сільський голова с. Заріччя Микола Хомин.

Обрано ревізійну комісію, яку очолює сільський голова с. Вербиці Юрій Добуш, секретар – сільський голова с. Кнісела Марія Крайківська.

Хочу відмітити, що Асоціація в нашому районі справді активна й дієва. Можу це стверджувати, адже, беручи участь у засіданні обласної асоціації голів місцевого самоврядування, маю можливість порівняти роботу таких об’єднань в інших районах Львівщини.

Говорячи про взаємини чи взаємодію із органами влади, мушу сказати, що вони стали більш діловими, ми знаходимо порозуміння, з нами починають рахуватися. Свого часу отримав зауваження, що про намір запросити на засідання того чи іншого керівника управління чи відділу не попереджаю завчасу. Врахував такі моменти. Тепер у нас із РДА, відділами, управліннями, районною радою налагоджена нормальна конструктивна робота.

Питання порядку денного засідання Асоціації завжди узгоджуються колегіально на президії. Ще не було жодного такого питання, яке б ми не виносили на засідання й не обговорювали.

Звичайно, не всі голови беруть участь у засіданнях, проте кістяк Асоціації в цілому сформовано. Як голова Асоціації відчуваю підтримку колег, це і Олега Гавінського, Миколи Нагірняка, активною в роботі є і сільський голова с. Соколівки Софія Ткач. Щоправда, хотілося б, щоб діяльність, якою ми об’єднані, більше нас згуртовувала, здружувала, тоді багато чого можна буде вирішити.

У найближчих планах Асоціації введення посади юриста (на 0,25 ставки) на чотири сільські ради. Сьогодні ж відсутність фахової юридичної підтримки є великою проблемою, особливо в нашій роботі, адже голова місцевої ради має бути обізнаним та компетентним у всіх галузях та сферах суспільного життя, багатофункціональним, а до того ж і добрим менеджером.

- Ось ви кажете, що об’єднання в громадську організацію дає можливість вирішувати багато проблем. Які проблеми є спільними і як «плече колеги» сприяє у їх вирішенні?

- Звісно, є питання, які самотужки практично неможливо вирішити, потрібні спільні зусилля, бо, як кажуть, один в полі не воїн. Якщо виставляти за пріоритетністю, то проблемними залишаються врегулювання земельних відносин, цілорічною проблемою є збір твердих побутових відходів. Остання загострюється весною, але дає про себе знати весь час. Адже поки ми не знайдемо якогось спільного рішення, вирішувати її кожному доведеться самотужки, а це довгий і, як доводить практика, малоефективний шлях.

До прикладу, я мав зустріч із представниками фірми «Еко-Львів», що займається вивезенням побутових відходів. Розглядалась можливість налагодження вивезення ТПВ на окрузі, до якого б входили території 8-10 рад. Було проведено певні розрахунки, графік можливого вивозу. Фірма сама забезпечувала контейнерами (1 контейнер на 100 осіб), вивезення – два рази в тиждень. Вартість таких послуг для кожного жителя – 5 грн. Голови місцевих рад не підтримали такої пропозиції, адже переконані, що люди сьогодні не готові платити таку ціну. А йшла мова навіть про створення, спершу міжрайонного комунального господарства на рівні РДА, районної ради, згодом розглядались можливості організації соціального підприємства при Асоціації. Проте наміри залишились намірами.

Хоча проблема із очисткою територій нікуди не ділася, але, як і до цього, кожний голова вирішує її по-своєму. Щоправда, є громади, де поступово налагоджується вивезення сміття, наприклад у Бережниці, Піддністрянах та інш. Всі розуміють, що сміття – це бізнес. Але чому ж за це сміття ніхто не бореться?

- Коли говоримо про місцеве самоврядування, розуміємо, що в цьому випадку голова ради спільно з депутатами мають право самостійно вирішувати питання внутрішнього господарювання. На практиці чи достатньо таких повноважень?

- Скажу так, одних повноважень недостатньо, адже, окрім самого права, гарантованого законом, воно має бути підкріплене й фінансовими ресурсами. Крім цього, немає чіткого розмежування повноважень самоврядних і делегованих, що в реаліях призводить до непорозумінь. Тому держава має розробити механізми, які б сприяли розширенню самоврядних повноважень, сприяти децентралізації влади, адже це головний чинник, що рухає суспільство до розвитку та й зміцнює саму владу.

- Говорячи про дублювання повноважень, що ви маєте на увазі?

- Ось, наприклад, контролювання своєчасної сплати податків –компетенція податкових органів, у то й же час найбільше «на горіхи» отримує голова місцевої ради. Хоча, якщо б усі податкові надходження залишались у раді, тоді б голова місцевої ради міг дихнути на повні груди й займатися тим, чим повинен.

Те ж саме це стосується і поводження з твердими побутовими відходами. Йдеться про очистку територій, які знаходяться за межами населених пунктів, ніби це вже не в нашій компетенції, але... І таких прикладів можна знайти безліч.

- Напередодні професійного свята – Дня місцевого самоврядування – маєте нагоду звернутись до своїх колег із словами вітання.

- Протягом всього часу роботи знаємо не лише проблеми один одного, а й переваги. У нас започаткована чудова традиція вітати один одного із знаменними подіями, відзначати роботу кращих. Цьогоріч грамотами від Асоціації нагороджуємо сільських голів Жирова, Володимирців, Грусятич, Кнісела, Вербиці, Облазниці, Лівчиць.

Окремо хочемо подякувати за співпрацю, корисні поради, фахові консультації начальнику відділу доходів фінансового управління РДА Олександру Банзеруку, начальнику відділу роботи з територіями, політичними партіями та громадськими організаціями ї районної ради Вірі Янклевич, раднику голови районної ради Наталі Калинець, заступнику голови РДА Олегу Кизимі, начальнику відділу культури і туризму РДА Зіновію Тимофтевичу, начальнику райавтодору Євгену Бойчуку.

А головам місцевого самоврядування бажаю, щоб цей урочистий день додав усім вам сил і наснаги на добрі справи, впевненості у майбутньому, порозуміння, єдності задля добра і благополуччя кожної громади.

Розмовляла Оксана ФРАНКІВ.

Народний часопис жидачівщини "Новий Час"



Категорія: Зі світу по крихті | Переглядів: 1838 | Додав: admin | Теги: ігор лалак, місцеве самоврядування | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 1
avatar
1
wacko holiday
avatar
Пошук
Календар
«  Грудень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Випадкове ФОТО
Архів записів
Block title
   
ВАРТО ЗНАТИ
[
Як знайти людину в Україні? (8)
[
Історико – етнографічна експедиція. (4)
[
Апітуризм – інноваційний напрямок у бджільництві (3)
[
А якщо завтра в Україні війна: поради від співробітника ГРУ. (1)
[
"Для чого нам бібліотека, коли є Інтернет?" Перспектива бібліотек (1)
[
Україна замикає світовий рейтинг благодійності (1)




ДРУЖНІ САЙТИ

сайт Бистрого
 
 
kvitneve.ucoz.org