П`ятниця, 29.03.2024, 16:45
К В І Т Н Е В Е
Жидачівський район Львівська область
Ви увійшли як Гость | Група "Гости"Вітаю Вас Гость | RSS
Меню сайту

Категорії розділу
с.Квітневе [19]
НГО "ДЗВІН" [21]
Зі світу по крихті [29]
МОВА САЙТУ
Форма входу
Наша кнопка
Наша кнопка для Вашого сайту:
сайт Квітневого
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
КОМЕНТАРІ
http://ukrdim.info
Оренда квартир подобово в Україні

Забув сказати: Оксана Франків теж не відповіла. Я її знайшов по редакціях, не цікаво журналістці.

А от і відповідь, я було думав, що він Галини Чайки, а виявилось, що від Галини Козяр. Нема часу на

Не побачили чи не знають, що відповісти?
Раніше, як я вже помітив, такої традиції не було. То

А я зрадів! От добре, які хлопці і дівчата!
Аж дивлюсь: 2012. Ну то треба реанімувати проект?

Головна » 2010 » Грудень » 27 » Вшанування полеглих бійців УПА в Юшківцях.
16:25
Вшанування полеглих бійців УПА в Юшківцях.
Розпочалося вшанування Службою Божою і Панахидою, які здійснив місцевий парох отець Олег. Після відправи мешканці села зібралися в приміщенні музею. Прибули й гості – член обласного проводу Конгресу Українських Націоналістів Андрій Микуш, голова районного осередку КУНу Ярослав Ягніщак, голова Ходорівського міського осередку КУНу Володимир Мелех з дружиною Наталею та довголітній політв’язень, член УПА, дослідник визвольного руху на Жидачівщині Олексій Данилишин.

ОЛЕКСІЙ ДАНИЛИШИН - заступник голови ГО "ІКТ "Дзвін"

Вшанування розпочалося виконанням Державного Гімну, який натхненно заспівали всі присутні разом із хором, складеним із членів музейної Ради під керівництвом надії Матвіїв. Учні 10-го класу Дев’ятниківської школи Володимир Садовець та Богдан Меленчук отримали від учасників зібрання завдання покласти квіти і запалити лампаду до могили загиблих героїв: члена УГВР Йосипа Позичинюка, Костянтина Цмоця, Богдана Вільшанського, Мирона Калинця, Івана Капала та ще двох невідомих вояків УПА.



На вшануванні виступали Олесій Данилишин, який розповів про визвольні змагання на території, де знаходяться Юшківці, місцевий мешканець Степан Кухар, очевидець бою, в якому загинули названі герої. Обидва ветерани єдинодушно зійшлися на тому, що моральна, духовна і політична ситуація в Україні вимагають особливих зусиль: від батьків і вчителів – виховання дітей в дусі національних цінностей, від лідерів політичних сил негайного об’єднання зусиль в боротьбі із агресивним антиукраїнським наступом промосковських сил. Натхненно декламували патріотичні вірші Василя Стуса та Богдана Лепкого члени музейної ради Марія Щербата та Богданна Шалаковська.

Вшанування полеглих героїв увінчалося зворушливою подією – зустріччю сестер, доньок полеглого воїна УПА Григорія Клапка (псевдо Явір) пані Ольги Грек і Стефанії Брик. Пані Ольга ніколи не бачила свого батька, не знала, чия вона дочка. Народившись в с. Кологори, вона тільки вже в зрілому віці дізналася ім’я свого батька і звідки він походить. Дізнавшись про існування в с. Юшківці музею Слави Стецько, пані Оля звернулась до засновника цього музею Володимира Лагоцького з проханням щось дізнатись про її батька. Володимир Лагоцький не тільки знайшов інформацію про Григорія Клапка, місце його поховання. Він також знайшов фотографію цього воїна і знайшов його дочку Стефанію, старшу сестру пані Ольги, що проживає в с. Бринці Церковні. Так відбулася зустріч сестер та родини через довгі роки. Заплакані сестри отримали в подарунок фотографії свого батька.

Особливо слід відзначити засновника і натхненника музею Слави Стецько Володимира Лагоцького. Ця акція – вже далеко не перша в музею. Своєю роботою Володимир Лагоцький вносить вагомий вклад у виховання молоді, підтримання духу патріотизму і високої духовності серед мешканців села Юшківці.




 
Дзвони пам'яті. Штрихи національно-визвольної боротьби Жидачівщини 1939 – 1950-ті роки

автор - Олексій Данилишин

В основу книги покладено відомості про учасників національно-визвольної боротьби мешканців лише одного району – Жидачівського – Львівської області під час і після Другої світової війни. У книзі подано короткі відомості про членів Організації Українських Націоналістів, бійців Української Повстанської Армії, а такох простих громадян, одні з яких полягли в боях, або ж були вбиті без суду і слідства чи страчені за вироком контрольованої тоталітарним режимом судової системи, інші – зазнали нестерпних знущань і поневірянь у тюрмах та концентраційних таборах, або були депортовані у Сибір, Північ, Далекий Схід чи Казахстан. Відомості подано у тій повноті, у якій вдалося зібрати авторові.

Джерело: http://cun.lviv.ua/
 
Категорія: НГО "ДЗВІН" | Переглядів: 1483 | Додав: admin | Теги: юшківці музей, дзвони памяті, УПА, данилишин олексій | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
Пошук
Календар
«  Грудень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Випадкове ФОТО
Архів записів
Block title
   
ВАРТО ЗНАТИ
[
Як знайти людину в Україні? (7)
[
Історико – етнографічна експедиція. (4)
[
Апітуризм – інноваційний напрямок у бджільництві (3)
[
"Діти - квіти доглянемо разом" (1)
[
СКАТЕРТЬЮ ДОРОГА Советская Социалистическая Святая Русь (1)
[
Продам Батьківщину. Без посередників (1)




ДРУЖНІ САЙТИ

сайт Бистрого
 
 
kvitneve.ucoz.org